Booking.com heading

Anykščiuose nufilmuotas pirmasis Gedimino Gelgoto ir Naujų Kamerinių Idėjų Orkestro (NICO) video klipas skirtas projektui "Anykščiai - NICO akimis"

Šiomis rugpjūčio pabaigos dienomis Anykščiai skendėjo akademinės muzikos garsuose. Čia ne tik įvyko Gedimino Gelgoto ir jo Naujų Idėjų Kamerinio Orkestro (NIKO) koncertas, bet ir buvo nufilmuotas pirmasis vaizdo siužetas šio kolektyvo ir videomenininko Evaldo Arlausko projektui "Anykščiai - NIKO akimis". Šį projektą menininkai ketina pristatyti "Anykščiams - Lietuvos kultūros sostinei 2012", jam Anykščiuose bus sukurti keturi vaizdo siužetai skirtingais metų laikais.
Filmavimo metu savo projekto idėja orkestro vadovas G. Gelgotas Anykščių savivaldybėje pasidalino su Anykščių meru Sigučiu Obelevičiumi.

Menininkas pasakojo, kad besimokydamas užsienyje, koncertuodamas įvairuose tarptautiniuose festivaliuose bei pažinęs Austrijos ir Vokietijos kultūrinį gyvenimą, jis pastebėjo, jog įdomiausi ir labiausiai prestižiniai kultūros įvykiai ar festivaliai ten vyksta ne didžiuosiuose miestuose, o būtent mažuose miesteliuose. Vertindamas Anykščių publiką bei ilgametę profesionaliosios kultūros sklaidą, jis mano, jog Anykščiai verti tapti vienu iš tokių Lietuvos kultūros centrų.
Anykščių meras S. Obelevičius džiaugėsi, kad projektu "Anykščiai - Lietuvos kultūros sostinė 2012" domisi tokio aukšto lygio menininkai. NIKO atlikėjai gali pasigirti daugiau nei keturiasdešimčia pačių aukščiausių apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose.

G. Gelgotas teigia, jog NIKO tikslas nėra muzikos kaip muziejinių eksponatų demonstravimas. Šio orkestro tikslas - sulaužyti ribas tarp publikos ir muzikanto. Orkestro vadovas nemano, kad muziką reikia dar kažkuo pastiprinti, savo pasirodymuose jis mėgsta kelių menų sintezę, bet ne tam, kad padaryti miksą, o tik siekdamas atskleisti muziką kaip grynąją meninę kūrybą.

"Muzikai jokių priedų nereikia", - teigė jis. Ir gamtai jokių priedų nereikia, tačiau jungiant muziką ir gamtos grožį galima atskleisti Visatos skambesį, paliečiantį žmogaus sielą.
Šias G. Gelgoto idėjas atskleidė ir pirmojo vaizdo siužeto filmavimai. Dalis vaizdų buvo nufilmuota tarp žirgyno "Vilartas" žirgų.
Filmavimo metu išgirdę muziką, žirgai sukluso, nustojo bėgioję ir rinkosi aplink griežiančią smuikininkę... Nenusakomas vaizdas, hipnotizuojantis jausmas yra stebėti, kaip visi gyvi padarai, tarp jų ir žmogus trokšta harmonijos.
Menininkai žadėjo šio projekto metu parodyti neatrastas, o kartu ir žinomas Anykščių vietas - tačiau kitaip. Paslaptingomis filmavimo vietomis tapo kukurūzų labirintas, Rubikių ežero apžvalgos bokštas bei kvarcinio smėlio karjeras.

Pirmojo vaizdo siužeto pristatymo anykštėnai su nekantrumu lauks rugsėjį. Jo kūrimą parėmė ne tik visi NIKO koncerte Anykščių koplyčioje dalyvavę žiūrovai, bet ir vietos verslininkai Deividas Dilys ir Vilmantė Veršulienė, kuriems menininkai nuoširdžiai dėkoja.

Lina Blažytė
Gediminas Gelgotas ir  NI&CO - Aidai tūkstančiui metų

No comments:

Post a Comment