Booking.com heading

JORDANIJA - ŠALIS KURIOS GROŽIUI ABEJINGŲ NELIEKA (1 dalis)


Susipažinkime su #Jordanija!

Jordanija – dar oficialiai vadinama Jordanijos Hašimitų karalyste, įsikūrusi šiaurinėje Arabijos pusiasalio dalyje, besidalijanti sienas su Sirija, Saudo Arabija, Palestina ir Iraku, o pietvakarinius krantus skalauja Negyvoji jūra. Jordanijos plotą sudaro 89,341 km^2 žemės iš kurios vos 0,6 procento yra vanduo.


Jordanija gavo savo šalies pavadinimą nuo Jordano upės, tekančios šalyje ties vakarine siena. Visoje Jordanijoje gyvena daugiau nei dešimt milijonų gyventojų, o karalystės sostinėje Amane - kiek daugiau nei milijonas žmonių. Amanas yra klestintis kultūrinis, politinis ir komercinis šalies centras, karūnuojamas kaip viena liberaliausių arabų šalių sostinių, todėl Amanas itin patraukli vieta Vakarų keliautojams. Mieste susipina senovė ir modernumas – dangoraižiai ir perkrautos gatvės supa miesto širdyje esančią senovinę citadelę, siekiančią Neolito periodą. Taip pat, ieškantiems krislelio autentiškos patirties, siūloma aplankyti turgų ir paragauti tradicinių Artimųjų Rytų užkandžių, o po derybų su vietiniais turgaus prekeiviais atsipalaiduoti vienoje iš daugelio turkiškų pirčių.

Jordanijos populiaciją apie 95 – 97 proc. sudaro arabai. Oficiali šalies kalba yra arabų, anglų kalbą paliekant pirmąja užsienio kalba. Nors arabų kalbą perkąsti nėra lengva, bet pagal statistiką, ją išmokti lengviau nei lietuvių kalbą! Todėl prieš vykdami į Jordaniją būtinai įsiminkite kelis arabiškus žodžius – tai neabejotinai pelnys jums vietinių palankumą.

Jordanija išsidėsčiusi Azijos, Afrikos ir Europos žemynų kryžkelėje ir įeina į Derlingojo Pusmėnulio zoną, kurį, pagal naujausius archeologinius duomenis, galima įvardinti kaip civilizacijos lopšį. Su civilizacijos aušra, Jordanijos geografinė padėtis leido šaliai tapti svarbiu prekybiniu ir tranzitiniu kraštu, jungiančiu visas keturias pasaulio kryptis. Jordanija neabejotinai tapo Artimųjų Rytų Šveicarija – keliautojus pasitinka taikus ir stabilus politinis klimatas, o nusikaltimų koeficientas yra vienas žemiausių visame regione!

PIGIAUSI VIEŠBUČIAI JORDANIJOJE
Booking.com
Jordanijos vėliava buvo oficialiai įteisinta 1928 m.. Jos pagrindą sudaro vėliavos, naudotos Didžiojo Arabų sukilimo (1916 m.) metu, motyvas. Horizontalios juoda, balta ir žalia juostos simbolizuoja tris arabų kalifatus – Abasidų, Omejadų ir Fatimidų. Kairiame šone esantis raudonas trikampis simbolizuoja valdančiąją Hašimitų dinastiją, o trikampio viduryje esanti septyniakampė žvaigždė – Atveriančiąją Korano sūrą, sudarytą iš 7 eilučių. Priimta manyti, kad žvaigždė taip pat simbolizuoja septynias kalvas, ant kurių iškilo sostinė Amanas.

Jordanijos Hašimitų karalystė yra konstitucinė monarchija su veikiančia daugiapartine sistema. Monarchas yra valstybės vadovas ir ginkluotųjų pajėgų vadas. Vykdomoji valdžia sutelkta karaliaus ir ministrų kabineto, kuriam vadovauja ministras pirmininkas, rankose. Ministras pirmininkas skiriamas karaliaus neapibrėžtam laikotarpiui ir yra atsakingas už ministrų kabineto formavimą bei vadovavimą jam. Įstatymų leidžiamoji valdžia padalinta Senato ir Deputatų rūmams.

1999 m. vasario 7 d. Jo didenybė karalius Abdula II bin al-Huseinas prisiėmė savo konstitucines galias kaip Jordanijos Hašimitų Karalystės karalius. Ne tik šalies valdovas, bet ir kvalifikuotas pilotas, nardytojas ir laisvojo kritimo parašiutininkas, Abdula yra populiari figūra tiek gimtajame krašte, tiek tarptautinėje arenoje, vertinamas už demokratinėmis priemonėmis išlaikytą stabilumą pilietinių protestų šalyje ir regione metu, paskatinęs skirtingų religijų dialogą ir santūraus islamo supratimą. Abdula yra trečiasis ilgiausiai valdantis arabų lyderis, 2016 m. Karališkojo Islamo Strateginių Studijų Centro įvertintas kaip įtakingiausias musulmonas pasaulyje.



PIGIAUSIA AUTOMOBILIŲ NUOMA JORDANIJOJE IR UŽSIENYJE - PASINAUDOKITE PAIEŠKA:

No comments:

Post a Comment