Booking.com heading

Anykščių regioniniame parke įvyko IX-oji savanorių stovykla „Švarinkime Šventosios upę - 2011“

Įsibėgėjanti vasara kelia malonų rūpestį kiekvienam vaikui, moksleiviui bei jų tėvams kaip gi kuo turiningiau ir įdomiau praleisti vasaros atostogas! Šiais metais Anykščių regioninio parko direkcija tęsdama tradicijas surengė moksleivių vasaros stovyklą – akciją „Švarinkime Šventosios upę – 2011“. Jau devintą kartą, penkiomis valtimis Anykščių rajono mokyklų moksleiviai bei jų mokytojai leidosi išbandyti Šventosios upės vandens trasą, turėdami aiškų tikslą – praplaukti valtimis Šventosios upės vandens trasa regioninio parko teritorijoje ir iš upės tėkmės ir užutėkių surinkti susikaupusias šiukšles! Laimėję Anykščių raj. savivaldybės Aplinkosauginio švietimo  projektų konkurse, galėjome suteikti moksleiviams puikias 3 dienas atostogų! Juk laukė ne tik plaukimas upe, pramogos – viktorinos, žygiai, paskaitos, konkursai ir kt., bet neramino ir didžiulė atsakomybė! Tačiau mes,  visada galime pasikliauti plaukiančiais mokytojais, kurie yra ne tik ištikimiausi pagalbininkai, bet ir įvairių užsiėmimų iniciatoriai.  Juolab, kad mūsų akcijos tikslas ne vien tik darbas, bet ir moksleivių supažindinimas su parko gamtinėmis bei kultūrinėmis vertybėmis, galimybė susirasti naujų draugų, mokymasis bendrauti ir  aktyviai leisti laisvalaikį. Šiais metais akcijoje dalyvavo moksleiviai bei mokytojai iš Anykščių Jono Biliūno ir Antano Vienuolio gimnazijų bei Troškūnų K. Inčiūros vidurinės mokyklos.

Susitikę Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Anykščių skyriaus patalpose ir išklausę vadovės Irenos Palevičienės paskaitą apie žygyje  plaukiant valtimis  tykančius pavojus bei išmokę suteikti pirmąją pagalbą, pasijutome tikrais akcijos dalyviais! O žygį pradėjęs Andrioniškio miestelio seniūnas Saulius Rasalas, ne tik puikiai pristatė įžymias Andrioniškio vietas, papasakojo įvairių istorijų, atsiminimų, bet ir pasidžiaugė šios akcijos reikalingumu pritraukiant turistų srautus į Anykščių kraštą. Naujiena stovykloje buvo tai, kad šiais metais nusprendėme šiukšles rūšiuoti. Todėl, dalyviams buvo išdalinti skirtingų spalvų šiukšlių maišai, guminės pirštinės .... ir pasileidome žemyn Šventąja! Mūsų laukė nelengvas darbas, tačiau žinojome, kad bus ir daug įdomių užsiėmimų bei pramogų, nes pirmąją užduotį jau gavome: 
 – „Jau dabar turite pradėti ruoštis „Originaliausios šiukšlės konkursui“, kuris vyks vakare. Daugiausia šiukšlių randama jau praplaukus Anykščių miestą, todėl suradę kažką labai originalaus, būtinai pasiimkite ir pagalvokite kaip „pristatysite savo radinį“!“,– aiškino vadovai. Tai yra vienas iš vaikams įdomiausių konkursų, beje labai tinkantis mūsų išsikeltam akcijos tikslui.

Šventosios senvagės ir intakai – Varius, Elmė, Anykšta, Marčiupis, Šlavė, Virinta, Susiena...  – suteikia upei dar daugiau grožio bei paslaptingumo. Bet ilgai grožėtis nebuvo laiko, nes reikėjo priplaukti prie nulūžusių medžių, kur buvo didžiausios šiukšlių „sankaupos“ – plastikiniai bei stikliniai buteliai, įvairūs maišeliai, šampūno buteliukai, skardinės, batai ir šiaip ilgai „nesuyrantys objektai“.  Tik vakare pasiekę stovyklavietę, mūsų nakvynės vietą – puolėme ne tik kurti laužą bei virti vakarienę, turėjome pasigaminti stovyklos vėliavą. Vieni jau bėgo ieškoti tvirto koto vėliavai pririšti,  kiti – užsirašė kiek šiukšlių maišų šiandien pririnko, o tretieji visus rikiavo dar vienam svarbiam „reikalui“:  „tradicinis stovyklos šokis!“,  –  skelbė vadovai. Tad pradedam!“. Vėliau – komandų parengti „namų darbai“ – prisistatymai, bet svarbiausia šį vakar – „Naujokų krikštynos“. 
Naujokai praėję „išbandymų kelią“ turėjo duoti priesaiką ir pasižadėti kasmet surinkti bent po maišelį šiukšlių Šventosios upės pakrantėje ir jas surūšiuoti, būtinai išmokti puikiai irkluoti valtį, greitai pastatyti palapinę, užkurti laužą ir kt.

Ketvirtadienio rytą pradėjome labai aktyviai - orentacinėmis varžybomis po Anykščių šilelį. Varžybų metu dalyviai turėjo įveikti maždaug 10-ies kilometrų distanciją ieškodami juose parko darbuotojų išslapstytų punktų. O po sunkios darbo dienos  šiukšlių rinkimo bei rūšiavimo, laukė dar vienas išbandymas – žygis į pelkę su Anykščių rajono meru Sigučiu Obelevičiumi. Čia abejingų neliko .... ir neaišku, ar mūsų meras „pasiklydo“ ar bebrai šiais metais taip pasidarbavo, kad visi praėjimai į pelkę buvo ne tik užversti medžiais, bet ir patvenkti vandeniu... O vandens patikėkit, mažiau kaip iki kelių nelabai ir buvo, o kur dar liulanti pelkė, kurios akivarai taip ir tyko mūsų kojas įtraukti ar bent jau mus pargriauti į juodą pelkės purvynę! Bet kitaip juk ir nepažinsi mus supančios gamtos, augalų,  neaplankysi įvairių buveinių – aukštapelkės, žemapelkės, miško bendrijos, stepinės pievos ar  rezervato –  esančių Anykščių regioninio parko teritorijoje.
O kur dar vakarai prie laužo, dainos! Nebuvo laiko stovykloje liūdėti, o ir oras pasitaikė saulėtas ir šiltas, todėl išsimaudyti Šventojoje buvo vienas malonumas!

Pastebėjome, kad šiukšlių šiais metais surinkome gerokai mažiau,  o tai labai džiugina. „Ačiū, visiems akcijos  „Švarinkim Šventosios upę – 2011“ dalyviams, mes visi kartu atlikome labai svarbų darbą“, – sakė Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka , įteikdamas prisiminimo medalius bei padėkos raštus už pagalbą tvarkant regioninio parko teritoriją. Svarbu, kad ne tik svečiai atvykę į Anykščių kraštą, lankydami Lietuvos saugomas teritorijas, bet ir mes patys – čia jaustumėmės puikiai!

DAUGIAU NUOTRAUKŲ FOTOALBUME:
Švarinkime Šventosios upę 2011

APIE SAVANORIŲ STOVYKLĄ TAIP PAT SKAITYKITE:
Anykščių regioniniame parke valoma Šventosios upė
Anykščių regioniniame parke toliau vyksta stovykla „Švarinkime Šventosios upę 2011“

No comments:

Post a Comment