Booking.com heading

Apie muziką ir matematiką


Nesigilinsiu kokiomis aplinkybėmis, tačiau šiendien po gan nemažai laiko teko sugrįžti į mokyklą. Tiesą pasakius beveiki visą dieną prastovėjau koridoriuje, tačiau tikriausiai geresnės vietos jame nerasi nei šalia muzikos kabineto.

Teisybės dėlei reikėtų paminėti, kad ne visos pamokos buvo įdomios klausymosi aspektu, nes pvz. sakyčiau gal per 10-okų pamokas girdėjau tik vaikinų sodrius nesusiderinusius bosus, merginų žvygavimą ir mokyklinių suolų dunksėjimą, bet pagal kitų girdėtų pamokų temas supratau, kad šiems pagal programą tikriausiai išpuolė necivilizuotų afrikos tautų muzika. Bet tai neesmė :)

Iš tikro nustebino likusi programos dalis, štai per šeštokų pamoką iš muzikos kabineto ėmė skambėti visiems puikiai žinomos M. Mikutavičiaus dainos - ir "Trys milijonai" ir "Bliamba aš tave myliu" ir dar kelios visų mėgiamos. Sekanti klasė klausėsi Whitney Houston dainų.
Klausimas viena, bet vėliau jie jas ir dainavo, na gal ne koncertinis variantas, bet man patiko, kad jie tiesiog dainavo ir nesigirdėjo jokių vertimų. stovint už dirų ir atrodė, kad jiems tai patiko ir jie tai priimė. Tai buvo jų muzika, kuri yra priimama kaip MUZIKA.

Prisiminiau vieną savo muzikos mokytojos frazę: "Šiais laikais muzikos nėra. Kiekviena epocha paliko savitą muzikos stiliu, o kągi paliks mūsų epocha". Gal ne visai tiksli citata, nes ji nuskambėjo prieš kokių 12 metų, bet  - nesupratau jos nei tada, nei dabar :)

Ėmiau galvoti toliau, ką dar prisimenu iš savo muzikos pamokų. Prisiminiau lygiai šešis dalykus: 1. nušiurusį melsvą muzikos vadovėlį,  2. vadovėlio puslapiuose kompozitorių nespalvotas nuotraukas su mėlynu tušinuku pripieštais ūsais ir akiniais (Nei vieno iš jų šiandien neprisimenu).  3. Plokšteles su visokių operų įrašais, kurių tuo metu klausytis buvo didžiulė kančia 4. Dainelę kuria prasidėdavo kiekviena muzikos pamoka mokytojai baksnojant pianiną; "Labas rytas mokiniai" ir mokinių atsakymą: "Labas rytas Taaaamstaaaa..." 5. Dainą "Aš padainuosiu Dainų dainelę", kurią kažkodėl dažnai privalėjom sutraukti :) 6. ir norvegų kompozitorių Edvardą Grigą (man patiko E. Grigo muzika, tikriausiai todėl, kad ji buvo apie trolius:)

Trumpai tariant muzikos pamoka buvo mano jauno gyvenimo švaistymas, tiesą pasakius buvo tokių pamokų ir daugiau... ir kažkodėl itarliu, kad ne tik mano.

Bet... pasižiūrėkime dabar į daugelio žmonių kad ir Facebooko profilius arba CV, kur yra įrašas "Kiti pomėgiai", manau, devyni ar aštuoni iš 10-ies ten bus paminėję MUZIKĄ. O!!! Pasirodo tai visus dominantis dalykas.

Kiek žmonių savo pomėgiu nurodo matematiką? O juk mes iš esmės mokydamiesi vidurinėje mokykloje baigiame matematikos ir lietuvių kalbos mokyklą. Šių dalykų turime po 6 ar net daugiau pamokų, o visų kitų dalykų po 2 pamokas.

Ir man tiesiog pasidarė įdomu, kaip atrodytų mūsų visuomenė, jei mokykloje sureikšminta būtų ne matematika ir lietuvių kalbą, o muziką. Jei mokyklos tikslas būtų auginti ne analitikus, o kūrėjus?

No comments:

Post a Comment