Booking.com heading

„Anathema“: du dešimtmečiai juodo ir balto

Jau šią savaitę, liepos 12-15 dienomis, šiųmetinėje Lietuvos kultūros sostinėje Anykščiuose ketvirtą kartą siausiantis muzikos festivalis „Velnio akmuo“ atsakingai ruošiasi sutikti vieną pagrindinių festivalio grupių – alternatyviosios muzikos pasaulio titanus „Anathema“ iš Didžiosios Britanijos. Per ilgus gyvavimo metus kolektyvas matė ir šilto, ir šalto.
Graikiškos kilmės žodis „anathema“ (liet. anatema) reiškia atskyrimą nuo bažnyčios, prakeikimą. Nors grupė jau seniai nutolo nuo sunkiojo metalo propagavimo (karjeros pradžioje „Anathema“ kūrė doom metalą, šiuo metu puoselėja alternatyvųjį / progresyvųjį roką), tačiau net ir dabar, pasikeitus britų penketo skelbiamoms idėjoms, kolektyvas sulaukia netikėtai prieštaringo vertinimo. Prieš dvejus metus ruošdamiesi pasirodymui Tunise „Anathema“ nariai buvo nepagrįstai apkaltinti vietos valdžios. Ši patikėjo iš piršto laužtais gandais, jog  „Anathema“ yra šėtono garbintojai, valgantys juodas kates ir geriantys jų kraują. Grupės ir tūkstančio gerbėjų nusivylimui koncertą teko atšaukti.

Be abejo, kolektyvo karjeroje būta ir itin linksmų situacijų. Pavyzdžiui, 1994 metais paskutinę viešnagės Brazilijoje dieną prieš sugrįžtant į Europą tuometinė vaikinų komanda gavo dovanų pilną maišą marihuanos. Neįstengdami jos visos surūkyti per vieną vakarą, grupės nariai nusprendė viską suvalgyti. Nereikia nė pasakoti, koks komiškas turėjo būti „Anathema“ įlaipinimas į lėktuvą.
Deja, „Anathema“ žaidimai su psichotropinėmis medžiagomis ne visada būdavo tokie nuotaikingi. Grupės būgnininkas John Douglas dėl ekstazio vartojimo pasekmių metus laiko buvo nušalintas nuo savo pareigų. O vienas iš kolektyvo įkūrėjų, gitaristas ir klavišininkas Daniel Cavanagh, ilgą laiką buvo įklimpęs į alkoholio ir narkotikų liūną, iš kurio išsikapstė 2005-aisiais.
Dabartinę „Anathema“ galima pavadinti darnia dviejų šeimų bendryste. Trys broliai – Danny, Vincent  ir Jamie Cavanagh (pastarieji du yra dvyniai) – su savo vaikystės draugu John Douglas ir jo seserimi Lee Douglas sudaro stiprią ir tvirtą komandą, nepaisant to, jog grupės nariai gyvena skirtingose šalyse.
Galbūt dėl tokių glaudžių santykių kolektyve „Anathema“ siekia ir artimo bendravimo su savo klausytojais. Būtent klausytojai, anot grupės bosisto Jamie Cavanagh, visus koncertus daro ypatingus, nes be jų nėra nieko: nei pasirodymo, nei įrašų, nei muzikos. Savo meilę gerbėjams „Anathema“ įrodė per vieną nemalonų incidentą „Metalliance“ festivalyje Prancūzijoje 2006-aisiais. Šio festivalio organizatoriui niekšiškai apiplėšus visus dalyvius, „Anathema“ buvo viena iš tų grupių be jokio užmokesčio sugrojusi savo programą susirinkusiems klausytojams. Be to, britų penketas, jei tik leidžia galimybės, neretai po koncertų surengia papildomus pasirodymus ar neplanuotus pasibuvimus su savo gerbėjais.
Lietuvoje „Anathema“ viešės antrą kartą. Grupė atsižvelgia į festivalio muzikinę koncepciją ir „Velnio akmeniui“ ruošia specialią į sunkųjį metalą / roką orientuotą programą.

Anykščių gyventojams nuolaidos į festivalį

Anykščių rajono gyventojams bilietas į festivalį kainuoja tik 60 Lt. Bilietus bus galima įsigyti festivalio metu nuo liepos 12 d. 12:00 val.

Anykštėno bilietą gali įsigyti:

Moksleiviai, pateikę galiojantį moksleivio pažymėjimą, išduotą 2011/2012 metais (Jono Biliūno gimnazija, Antano Vienuolio gimnazija, Antano Baranausko vidurinė mokykla ir Anykščių Žemės ūkio mokykla). Nuolaida gali naudotis visų Anykščių rajono miestelių ir kaimų moksleiviai (Kavarskas, Troškūnai, Andrioniškis, Debeikiai, Kurkliai, Skiemonys, Surdegis, Svėdasai, Traupis, Viešintos ir kt.). Bilietą bus galima įsigyti tik asmeniškai ir tik vieną bilietą!
Suaugusieji, pateikę pažymą apie Anykščiuose ar Anykščių rajone (Kavarskas, Troškūnai, Andrioniškis, Debeikiai, Kurkliai, Skiemonys, Surdegis, Svėdasai, Traupis, Viešintos ir kt.) deklaruotą gyvenamąją vietą bei pažymą patvirtinantį asmens dokumentą (pasas arba ID kortelė).
Gauti pažymą apie deklaruotą gyvenamąją vietą nieko nekainuoja. Jos išrašymas užtrunka tik keletą minučių. Pažymos išduodamos Anykščių seniūnijoje (J.Jablonskio g. 32), būtinai pateikus pasą arba tapatybės kortelę.
VIDEO:



No comments:

Post a Comment